Tags

Related Posts

Share This

"Хамас" и "Фатах" обявиха помирение

Палестинската радикална групировка “Хамас” обяви, че е постигнала споразумение с противниковата палестинска групировка “Фатах”, слагайки край на продължил 10 години разрив между двете формации, съобщава БиБиСи.

“Хамас”, която контролира палестинския анклав Ивицата Газа, уточни, че подробностите от споразумението ще бъдат публикувани по-късно днес. “Фатах” не са коментирали.

Египет е посредник на помирителните преговори в Кайро.

“Преговорите са позитивни, а египетската страна е безпристрастна”, посочи говорителят.

През миналия месец “Хамас” се съгласи да разпусне комитета, който управлява Газа. Този ход беше основно изискване на палестинския президент Махмуд Абас, чиято организация “Фатах” управлява части от Западния бряг.

Палестинският премиер Рами Хамдала след това направи рядко посещение в Газа. Той коментира, че палестинската власт ще започне да поема контрола върху административните въпроси и отговорността по сигурността в Газа.

Египет и Израел, главният противник на “Хамас”, поддържат блокада върху Газа от 2006 г. насам. “Хамас” призовава за унищожението на Израел и води три войни с еврейската държава.

Израел твърдо се противопоставя на каквото и да е участие на “Хамас” в палестинската власт. Еврейската държава разглежда “Хамас” като терористична групировка и се зарече, че няма да има отношения с палестинско правителство, в което участват членове на “Хамас”.

“Хамас” като цяло, или в някои случаи военното му крило, са определени за терористи от Израел, САЩ, Европейския съюз, Великобритания и други сили.

http://novinite.bg