Tags

Related Posts

Share This

Расте броят на населените места в Хасковско с опасна вода

Броят на населените места в Хасковско с опасна вода непрекъснато расте, предаде бТВ. След областния град, заради повишена алфа активност, забрана за пиене и готвене с вода от чешмите бе въведена в още 11 села в Димитровградско, а няма водоноски.

Крепост е поредното село в Димитровградско, където водата е обявена за негодна за пиене. Хората са в паника и преписват на опасната вода всичките си болежки.

Въпреки че в кметството отдавна използват бутилирана вода, кметът е  гневен на забраната.

„Аз не съм съгласен да се стряска по този начин населението. Водата не е от вчера така. Аз съм работил в „Редки метали”, цялата област Хасково е закислена на определено ниво и не вярвам това да се изчисти с години”, коментира кметът на с. Крепост Димитър Белчев.

От ВиК обаче отричат водата да е била опасна. Последно е изследвана миналата година и била в норма.

Забраната се оказа проблем за местната власт. От водното дружество разполагат само с две водоноски, а трябват 11, в колкото села водата е обявена за негодна за пиене.

„Проблемът в момента е намирането на водонски. Никога не сме изпадали в подобна ситуация. Оказа се, че  в съседните нам градове и области няма налични”, заяви кметът на Димитровград Иво Димов.

Все пак от Стара Загора ще помогнат на Димитровград с 4 водоноски, които по график ще обикалят селата. А там, където и графикът не може да бъде спазен, ще бъдат осигурени по 2 литра бутилирана вода на човек. Така ще бъде поне месец, когато ще станат ясни окончателните резултати от химичния анализ на водата. Същевременно в Хасково, където забраната е факт повече от месец, а замърсените кладенци са изключени, нивото на вода в резервоарите продължава да пада, а градът е все по-близо до воден режим.

http://novinite.bg