Tags

Related Posts

Share This

Орбан упрекна ЕС за санкциите срещу Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан отправи упрек към ЕС заради неговата “погрешна” стратегия да заплашва правителството му със санкции във връзка с критиките към спазването на гражданските права в Унгария, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.

Европейският парламент прие в сряда резолюция, в която призова за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Това ще бъде първата подобна санкционна процедура в ЕС. Според ЕП днешната ситуация в Унгария води до “явен риск от тежко погазване” на основните ценности на общността.

ЕП призова унгарското правителство да отмени законите, които усложняват правилата за дейност на неправителствените организации, както и за хората, търсещи убежище. Резолюцията, одобрена от близо една трета от евродепутатите консерватори от групата на ЕНП, където заседават унгарските депутати от партията на Орбан, “показва, че цялата европейска политика е опорочена”, заяви министър-председателят на Унгария пред държавното радио.

“Европа – това не е Брюксел, а държавите членки. И ако държавите членки нямат уважението на институциите и на онези, които ги ръководят, това е обезсърчително. Те зависят от нас, а не обратното, целият този подход е грешка, резолюцията на европейския парламент е белег за погрешна политика”, каза Орбан.

http://novinite.bg