Tags

Related Posts

Share This

ЕЦБ призова банките в еврозоната към по-висока активност в трансграничните сливания

В петък ЕЦБ призова банките в еврозоната да се включат по-активно в процеса на трансгранични сливания, предупреждавайки, че липсата на интеграция на регионалните финансови пазари е концентрирала рисковете и е навредила на способността на Централната банка да определя паричната си политика, предаде БНР.

Една от целите на валутния съюз на еврозоната е да насърчи появата на паневропейски кредитори и създаването на единен капиталов пазар, но финансовата криза от 2007-2008 г. накара редица търговски банки от региона да се оттеглят обратно в националните граници.

В доклад, публикуван в петък и цитиран от “Уолстрийт Джърнъл”, ЕЦБ заяви, че след няколко години на реинтеграция, финансовата интеграция в 19-те страни от еврозоната е спряла през 2016-та г. “Способността на споделяне на задграничните рискове е все още ниска, като споделянето на частния финансов риск не допринася много за това”, предупредиха от ЕЦБ.

Това означава, че икономическите сътресения в отделните страни от еврозоната се отразяват директно на потреблението и на икономическия растеж, вместо те да бъдат споделяни в рамките на целия регион, посочиха от Банката. Европейските централни банкери работят по няколко инициативи за обединяване на банковите и капиталовите пазари в региона, включително посредством така наречения “Единен капиталов пазар”.

Според ЕЦБ финансовата интеграция насърчава гладката и балансирана трансмисия на провежданата в еврозоната парична политика и спомага за подобряване на стабилността на финансовата система. В доклада на банката “Финансова интеграция в Европа” също така се отбелязва, че повечето трансгранични сливания биха могли да спомогнат за подобряване на споделянето на риска при банкирането на дребно и биха дали ценен принос за разширяване на проблема с необслужваните кредити.

От доста време насам президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреждава многократно, че еврозоната разполага с твърде много банки и че повечето кредитори са неефективни. Трябва да се има предвид, че банковият сектор в Европа е доста голям в сравнение с този в САЩ, тъй като европейските компании разчитат предимно на банките, за да финансират дейността си, отколкото на набиране на необходимите средства от финансовите пазари.

http://novinite.bg