Tags

Related Posts

Share This

Борят сивия сектор при горивата с нов закон

В близките 1-2 седмици трябва да бъде публикуван и внесен в парламента законопроект, който се бори със сивия сектор в бранша с горивата, съобщи пред журналисти Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) след заседанието на Европейската петролна и газова асоциация в София.

30% от пазара на горива е в сивия сектор, смята министерството на финансите, а според бранша, процентът е дори по-голям. “Аз мисля, че е по-висок – до 40%”, коментира Златев. Новият закон се подготвя от 2015 г. с помощта на работна група от различни ведомства, а основната му цел да се създаде ясен и работещ механизъм за контрол.

“В момента пазарът на горива се регулира от 14 закона. За последните 5 години Законът за акцизите в частта за горива е променян 17 пъти. Този пълен хаос в законодателството създава вратичка, при която може да се заобикаля законът”, коментира Валентин Златев.

Законопроектът предвижда и регистрационен режим на фирмите в бранша. “Би трябвало да има такъв, както навсякъде в Европа”, категоричен е председателят на БПГА. Бизнесът с горива има подкрепата и на изпълнителната власт, а новият закон е съгласуван с Министерството на енергетиката.

“Правителството полага големи усилия, а контролните органи правят постоянни проверки, за да се преборим със сивия сектор. Борбата не е лесна, това са тежки битки, но се надявам да ги спечелим. С този закон ще бъдат решени голяма част от проблемите на сектора”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Сивият сектор при горивата не е само български проблем – злоупотреби има и в други части на Европа, включително в държави като Великобритания, Франция и Белгия. Понякога се случват кражби от тръбопроводите, проблеми с администрацията, фалшификация на документи.

България може да се възползва от добрите практики, използвани в Чехия, Унгария и Полша, където действат съответните закони и сивият сектор е сведен до минимум

“Съществуват технологии и добри практики, с помощта на които да се справим с тези проблеми. Ще си сътрудничим с БПГА и българското правителство, за да разрешим проблема със сивия сектор”, заяви Джон Купър, генерален директор на Fuels Europe – асоциацията, която обединява петролния и газов бизнес в Европа.

http://novinite.bg